- Nå får barna våre hjelp

Skrevet av Bistand For Barn / Opprettet: 11-07-2012
artikkelbilde
Medisinsk hjelp til utsatte grupper. Kvinner og barn på landsbygda i India er spesielt utsatte grupper og får nå lettere tilgang til medisinsk behandling.

Jyotsnamayee Jena er svært takknemlig for den nye helseklinikken Bistand for barn har finansiert i den indiske delstaten Orissa. Nå kan barn og kvinner, som ofte neglisjeres på landsbygda, få rask helsehjelp.

– Jeg kommer fra Neuli som er den landsbyen som ligger nærmest klinikken. I Neuli bor det omtrent 300 mennesker, og vi har få muligheter til transport til den nærmeste byen Bhadra hvor det ligger et sykehus. Bhadra ligger 23 kilometer herfra, og for å komme dit må vi enten vente på en buss som ikke alltid kommer, eller reise med tuk–tuk (mopedtaxi).

– På sykehuset i Bhadra er det ikke alltid leger til stede. Nå kan kvinnene i denne landsbyen og andre landsbyer få hjelp ved sykdom. Vi kan også få oppfølging under graviditet og ikke minst kan barna våre få hjelp når de trenger det. Vi er kjempefornøyd, men i fremtiden skulle vi også ønske oss tilgang til en ambulanse slik at vi kan få transport til et større sykehus i Bhubaneshwar hvis vi trenger det.

Det forteller 46 år gamle Jyotsnamayee Jena i samtale med Torill Juvet Hermansen og Marianne Robertsen fra Adopsjonsforum, som Bistand for barn jobber på vegne av. De besøkte helseklinikken Baitarini Hospital da den åpnet i oktober i landsbyen Puri Pada. For første gang har nå 5000 familier i og rundt landsbyen tilgang til legehjelp lokalt.

– En suksess

– Baitarini Hospital har vært en suksess fra første dag, sier Mr. Niranjan Mohanty som er prosjektleder for klinikken i India.
– De to første ukene har over 500 pasienter vært inne til behandling. Av disse har 450 tilhørt de utsatte gruppene: kvinner, barn og gravide.

Orissa er en av Indias fattigste delstater og tilgangen til elementære helsetjenester er svært liten. Tilstander som dysenteri, diaré og feber er vanligvis lette å behandle, men fører ofte til dødsfall fordi nærmeste klinikk er for langt unna og reiseveien for dyr. Klinikken i landsbyen Puri Pada gir rundt 100 landsbyer med en befolkning på over 100 000 mennesker et lokalt tilbud som de kan benytte seg av gratis. Arbeidet vil fokusere på primærhelsetjenester til kvinner og barn.

Høytidelig åpning

Grunnsteinen til helseklinikken ble lagt ned i mai i fjor. Med finansiering fra Bistand for barn ble byggingen ferdig i løpet av denne høsten.Fra Norge (og Adopsjonsforum) deltok Torill Juvet Hermansen og Marianne Robertsen i den høytidelige åpningsseremonien.

– Vi er svært stolte over å ha fått opprettet denne klinikken. Området som nå får tilgang til legehjelp er svært fattig. Nærmeste sykehus, som ligger 20 km unna, har bare 40 senger. Det finnes også en klinikk 18–20 km unna, men denne har begrensede tjenester. Nå får innbyggerne i både Puri Pada og de omkringliggende områdene tilgang til helsetjenestene de fortjener, som vi i Norge tar for gitt, sier initiativtaker i Norge, Torill Juvet Hermansen.

Mangler strøm

Til å behandle pasientene har Baitarini Hospital ansatt to leger og en sykepleier. Både allmennmedisin og tradisjonell ayurvedisk behandling blir praktisert som behandlingsform på de 10 000 som forventes å komme innom klinikken årlig. Antallet pasienter kunne nok vært enda høyere, men åpningstidene styres av dagslyset. Klinikken har nemlig ikke strøm. Til dette trengs det 25 000 kroner årlig, og det er dessverre penger som per i dag ikke finnes. Et utenkelig scenario sett med norske og vestlige øyne, men altså dessverre en foreløpig realitet i Puri Pada.

Takknemlig

Godordene har ikke latt vente på seg etter at de første pasientene har vært innom klinikken. Et norsk initiativ som gir synlige og håndfaste resultater for lokalbefolkningen, blir satt stor pris på. Her uttaler Ahalaya Biswal på 51 år seg:

– Jeg har fire barn; tre døtre og en sønn. Vi har ingen penger til å dra til Bhubaneshwar for å få behandling. I de omkringliggende landsbyene er det mange barn og spesielt kvinner som ikke har tilgang til helsetjenester. Det finnes en ambulerende tjeneste en gang pr måned i noen landsbyer, men de deler kun ut jerntabletter og medisiner for hodepine for eksempel – og det finnes ingen check–up for gravide eller for barna. Den nye klinikken vil utgjøre en stor forskjell for alle som bor her i nærheten, særlig siden kvinner og barn er spesielt neglisjert på landsbygda. Vi er veldig glade for klinikken og takknemlig for at Bistand for barn har startet denne.

Oppdatering 29. mars 2012

Grunnet nye regler i India kan ikke lenger Bistand for barn og Adopsjonsforum støtte prosjekter i India direkte. Prosjektet drives som tidligere, men nå av av Venneforeningen for Biatarini Hospital in Orissa og er ikke lenger formelt tilknyttet Bistand for barn og Adopsjonsforum. Prosjektleder er Trude Skøyum og du kan kontakte henne på trude.skoyum@gmail.com

Del med andre: