Lys og liv i Colombia

Skrevet av Bistand For Barn / Opprettet: 22-06-2012
artikkelbilde
Luz y Vida er hjemmet til cirka 145 forlatte barn.

Navnet til barnehjemmet Luz y Vida i Colombia, betyr «lys og liv». På barnehjemmet har rundt 145 forlatte barn fått et nytt innhold i livet, og med din støtte går de også en trygg fremtid i møte.

Med små ressurser og mye kjærlighet har idealistiske mennesker klart å skape en trygg tilværelse for barna ved Luz y Vida. Hjemmets grunnlegger og drivkraft er nonnen Valeriana, som har gjort hjemmet til sin livsoppgave.

Akkurat nå er det cirka 100 barn på selve barnehjemmet i byen. Skolen som hører til, har omtrent like mange elever. I tillegg oppholder 45 barn seg på en fi nca (gård) utenfor byen som organisasjonen får leie. Her får de barna som er for syke til å gå på skole, jobbe praktisk med dyr ute i naturen. Luz y Vida driver også en stor barnehage med plass til et par hundre barn, og har fl ere andre sosiale programmer som leksehjelp for barn og ungdom i utsatte områder.

Et sted for alle

Det helt spesielle med Luz y Vida er at det er et "integrert" barnehjem. I et samfunn der de syke og svakeste havner bakerst i køen, er Luz y Vida et sted der barn er barn. Uansett om de er syke, eller funksjonsfriske. Luz y Vida er som en stor familie og Valeriana er moren til alle.

Og akkurat som i en familie blir ingen utelatt. Til og med skolen er "integrert". Alle deltar, på sitt eget nivå. Dette bidrar selvfølgelig til at støynivået er godt over det vi fi nner i norske klasserom, men stemningen er også minst like høy. Her klager ikke elevene en gang over leksene, når det er et lite under i seg selv at de i det hele tatt har skoleplass.

Smiler og vinker

Noen ganger drar alle de barna som ikke er på skolen på tur til en av lekeplassene i nærheten. Med over 20 rullestoler i følget, i tillegg til alle som kan gå selv, er det litt av et opptog! Colombianere er ikke nødvendigvis vant til å se syke barn ute på denne måten, så dette tiltrekker seg jo endel oppmerksomhet. Men siden hele nabolaget kjenner Luz y Vida er det alltid positivt, og folk smiler og vinker.

Så må det også nevnes at Luz y Vida ligger i en av de bratte åssidene som omkranser Bogotá. De av dere som kjenner gatesystemet i byen vet at "este" etter gatenummeret er et dårlig tegn for de som er i dårlig form. "Este" betyr øst og kjennetegner de bratte gatene som går opp åssidene. Det er en slitsom tur, men alt slitet er verdt det når følget endelig kommer fram til lekeplassen.

Prosjektansvarlige

Adopsjonsforum startet i 1992 et bistandsprosjekt for barnehjemmet. Formålet med hjelpen er å opprettholde og styrke terapitjenesten for barna ved å lønne tre faste stillinger for helsepersonell. Dessuten gir vi støtte til utbedring av bygningen og innkjøp av nye hjelpemidler. Hvis du vil være med og bidra til dette, kan du tegne et fadderskap på det beløpet du måtte ønske, per år, halvår eller kvartal. To ganger i året får vi en hilsen fra Luz y Vida med rapport, regnskap, og noen ganger bilder. Ta gjerne kontakt med Maria og Mathea Wasvik på e–post: col–11@adopsjonsforum.no

Del med andre: