Signe i sør - et reisebrev fra Etiopia

Skrevet av: Signe Tsedale Sølvik-Jensen / / Opprettet: 14-06-2016
artikkelbilde
Innsamlingskampanjen «Vi bygger for barn» ble lansert i april 2013. Kampanjen – som har en egen nettside – var et samarbeid med kommunikasjonsbyrået Nucleus, og hadde som mål å samle inn midler til å bygge en skole i Gullo Shanto sør i Etiopia. Byggingen startet på sensommeren 2014, og ved utgangen av 2015 var til sammen 450 000 kroner sendt til Etiopia. Prosjektet er avsluttet, men om du er nysgjerrig så kan du lese mer om skolen og innsamlingen på www.vibyggerforbarn.no

Hanne Jahren og hennes datter Signe Tsedale Sølvik-Jensen vant tur ned til åpning av skolen i Gullo Shanto. Her er Signes reisebrev fra Etiopia.

Jeg ble adoptert da jeg var 1 ½ år gammel, og jeg har tenkt mye på Etiopia. Jeg var veldig glad for at jeg fikk dra dit nå som jeg er 10 år. Vi skulle være med på åpninga av en skole på et sted som heter Gullo Shanto, men først var vi i Addis Abeba, hvor jeg kommer fra.

Det rareste med Addis Abeba var forskjellen mellom fattige og rike. Det var moderne glassbygninger med mange etasjer, og mange folk var veldig trendy og hadde fi ne klær. Men det var også folk som sov i skur og hadde skitne klær. Vi så noen som sov i en rundkjøring med en pappeske som madrass. Noen steder lukta som gamle underbukser.

Vi var i en park hvor jeg klatra i trær og lekte med andre barn, og jeg hilste på en løve på museum. Det var små butikker med skikkelig fine kjoler, så nå har jeg mange kule etiopiske klær. Noen ganger trodde folk jeg var etiopisk på ordentlig. I en matbutikk skulle jeg ta ned en tyggis fra hylla, og så kom en dame og kjefta masse på meg på amharisk. Hun trodde jeg bodde der og ville stjele den. Jeg skjønte ikke hva hun sa. Mamma hadde lært meg å si at jeg ikke kunne snakke amharisk, og da sa de unnskyld. Først ble jeg litt redd, men så ble jeg glad for at noen trodde at jeg faktisk var etiopisk. Det skjedde flere ganger, og jeg likte det. Men det var litt synd at jeg ikke klarte å snakke med dem.

Vi kjørte bil nesten hele dagen for å komme til skolen i Gullo Shanto. Koffertene var på taket, og jeg fikk klatre opp og hjelpe til med å feste dem. Vi så mange dyr: Esler, geiter, kuer og hunder. Jeg satt helt bakerst i bilen, og noen steder var det så humpete vei at hvis vi putta en tyggis i munnen, tygde den av seg selv. Det vet jeg, fordi vi prøvde!

Da vi kom fram til skolen i Gullo Shanto var det veldig mange barn som ville snakke med oss. De voksne hadde en seremoni og åpna portene. Så begynte alle å synge, og noen dansa og klappa i hendene. Det var mange kjempelange taler. Men så fi kk vi mat servert i hendene. Det var mye forskjellig, og jeg smakte på alt. De voksne drakk kaffe med smør og salt.

Skolen i Etiopia er veldig annerledes enn i Norge, men i friminuttene er det likt. I klasserommet sitter mange barn sammen på hver benk, og det er veldig strengt. Barna får straff hvis de ikke gjør som de skal. Læreren sier noe høyt, og så må barna gjenta i kor. Det var fine tegninger på skoleveggen. Skolegården hadde mye gress, og det var et levende esel og et avokadotre der. Det har vi ikke i Norge. Men barna oppfører seg veldig likt i friminuttene. De spiller fotball og tuller, og noen krangler, og noen hvisker.

Hvis du lurer på om du skal besøke landet du er født i, har jeg et råd. Det kommer til å bli litt vanskelig og du kommer til å bli litt lei deg, men da må du huske på at du har fått en familie som er der og støtter deg når du synes det er vanskelig. Det er lurt å dra tilbake, for det kan bringe tilbake noen minner og gi deg nye opplevelser. Nå vet jeg mer om Etiopia, og jeg kjenner mange greie folk der. Jeg lengter tilbake.

- Signe, 9 år

2015-Gullo-Shanto-8.jpg/

Signe sammen med mamma Hanne foran St. Michael-katedralen i Addis Abeba.

2015-Gullo-Shanto-1.jpg/

Fargerik velkomstkomité ved den nye porten til skolen i Gullo Shanto.

2015-Gullo-Shanto-2.jpg/ 

Vår samarbeidspartner Eyob Kolcha fra KVI holder tale til de rundt 100 fremmøtte ved skoleåpningen.

2015-Gullo-Shanto-3.jpg/

Bistandskoordinator Terje Abusdal får det ærefulle oppdrag med å skjære festbrødet som var bakt i anledning dagen.

2015-Gullo-Shanto-4.jpg/

Plakat på lærerrommet med bilder over de beste elevene på skolen.

2015-Gullo-Shanto-5.jpg/

Solfrid Abusdal og Signe prøvesitter de nye pultene som har blitt kjøpt inn for pengene fra innsamlingsaksjonen.

2015-Gullo-Shanto-7.jpg/

Skolen har fått mange nye klasserom og blitt malt i friske farger.

2015-Gullo-Shanto-6.jpg/

Salilish og Wolde – Adopsjonsforums ansatte gjennom mange år i Addis – var også med på turen. Her foran hotellet i Sodo som er nærmeste by til skolen.

 

 

 

Del med andre: