Skolebyggingen er snart i mål!

Skrevet av: Bistand for barn / / Opprettet: 19-01-2015
artikkelbilde
Prosjektet «Vi bygger for barn» samler inn midler til skolebygging i Etiopia. Ved skolen i landsbyen Gullo Shanto – seks timers kjøretur fra hovedstaden Addis Abeba – er det i dag plass til 400 elever, noe som er alt for lite. Ofte må en lærer undervise 70 elever alene. Gjennom «Vi bygger for barn» er målet å bygge tre nye skolebygg, med plass til enda 200 elever. Men vi stopper ikke der. I tillegg skal barna blant annet få lekeplass, bibliotek, pulter, vann, strøm, flere lærere, med mer.

Givergleden til Bistand for barns skolebyggingsprosjekt har vært stor. Nå kan snart 200 flere av Etiopias fattigste barn gå på skole.

I fjor påske lanserte Bistand for barn kampanjen «Vi bygger for barn» med mål om å finansiere oppgraderingen av en barneskole sør i Etiopia. Vel halvannet år senere er arbeidet nesten fullført.  
– Strålende, sier koordinator i Bistand for barn, Terje Abusdal.

Skolen, som ligger i landsbyen Gullo Shanto, har i dag plass til 400 elever. Det er kun halvparten av alle barn i skolepliktig alder som bor i distriktet. Når Bistand for barn snart har oppført tre ekstra bygninger på skolen, vil i alt 600 barn kunne få skolegang.
– Det første besøket i Gullo Shanto for snart tre år siden gjorde stort inntrykk. Området er svært fattig, og de fleste familiene der lever for mindre enn 60 kroner måneden. Og gode intensjoner til tross – det er dessverre begrenset hva man som liten organisasjon kan få til. Skolegang derimot, er et sterkt virkemiddel for å gi utsatte grupper av barn en fremtid i form av arbeid og politisk deltakelse, fortsetter Terje Abusdal.

Terje har vært koordinator for prosjektet siden oppstarten i januar 2012. Han gleder seg til å se det ferdige resultatet:
– Jeg snakket nylig med vår lokale samarbeidspartner Eyob Kolcha i organisasjonen Kingdom Vision International. Han har nettopp vært to uker i området der de nye skolebyggene er under oppføring. Eyob bekrefter at siste del av byggeprosessen er påbegynt, deretter gjenstår det bare strøm og vann.

Stort engasjement

Til nå er nærmere 450 000 kroner samlet inn til prosjektet. Pengene har i hovedsak kommet inn gjennom kampanjesiden på nett, men gaver har også strømmet inn fra andre kanaler. Bursdager, begravelser, bedrifter, loppemarked, skoleinnsamlinger, Adopsjonsforums lokalavdelinger og Etiopiaklubben – alle har bidratt til å gjøre byggingen mulig.

– Vårt opprinnelige budsjett var på over 800 000 kroner, men underveis så vi at dette målet var vanskelig å nå. Dagens reviderte budsjett tar utgangspunkt i et innsamlingsmål på omtrent en halv million kroner. Skolen vil bli oppgradert etter planen, men i de to største budsjettpostene – vann og strøm – har vi måttet gå for billigere løsninger, sier Terje Abusdal.

Byggingen startet sommeren 2014. Om alt går som det skal, vil vanntilførselen komme på plass i januar 2015. Deretter følger det elektriske. Nøyaktig tidspunkt for sluttstillelse av arbeidet avhenger av en større offentlig strømkabel som må på plass. Det er ennå litt uklart nøyaktig når dette vil skje, men ifølge den lokale prosjektlederen vil det være utpå nyåret en gang.

Reise til Etiopia

Alle som har bidratt til prosjektet, deltar automatisk i konkurransen om å vinne en tur til åpningen av den oppgraderte skolen. I løpet av de nærmeste ukene vil det bli trukket ut en heldig vinner. Turen til Etiopia vil vare i fem hele dager med alle utgifter dekket. Kanskje blir det akkurat du som leser dette, som vil klippe snora sammen med ordføreren i Gullo Shanto?

Det er også mulig for andre interesserte å bli med på turen, da for egen regning. Ta kontakt med bistandskoordinator Terje Abusdal på e-post ta@adopsjonsforum.no, hvis dette kan være noe for deg!

Del med andre: