Ung, gravid og utstøtt

Skrevet av: Terje Abusdal og Kai Skaugerud / / Opprettet: 16-08-2012
artikkelbilde
Illustrasjonsfoto: Dominic Sansoni

På Sri Lanka risikerer unge mødre som blir gravide utenfor ekteskap, å bli utstøtt av familien. Bistand for barn støtter tre institusjoner som hjelper gravide i en vanskelig livssituasjon.

– Som oftest er det ingen som vet om graviditeten, kanskje med unntak av mor eller bestemor. De fleste av jentene som kommer til institusjonene er i en fortvilet situasjon, sier Kai Skaugerud, leder for prosjektet som støtter de tre institusjonene.

Kai og Trine Skaugerud har siden 2009 drevet bistandsprosjektet på Sri Lanka. I fjor overførte de over 75 000 kroner til de tre institusjonene Good Sheperd Convent, The Haven og Prem Nivasa, og i slutten av oktober var de på prosjektbesøk.

– Det var flott å se resultatene av arbeidet vi har gjort for å samle inn penger. Tilbakemeldingene var tydelige: Bidragene gjorde en betydelig forskjell for barna og jentene (mødrene, red.anm.) som bor der. Slikt varmer. 

Jentene bor vanligvis på institusjonen fra de er tre måneder på vei og frem til barnet eventuelt adopteres bort. Offisielt er de unge gravide jentene enten på jobb i utlandet, eller i arbeid på en av de mange teplantasjene.

Fulgt av mor eller bestemor

– Det er ofte mor eller bestemor som kommer med jentene. I fattige land som Sri Lanka er det offentlige tilbudet til jenter i slike situasjoner ofte utilstrekkelig. Institusjonene får støtte, men det er langt fra nok, og de er avhengige av private donasjoner for å holde driften i gang.

Etter fødselen ønsker mange av mødrene å adoptere bort barnet. Lokal adopsjon er prioritert, og i løpet av de tre første levemånedene får fem par fra Sri Lanka forespørsel om barnet. Dersom det ikke oppstår noen match, vil barnet bli frigitt for internasjonal adopsjon.

Pengene som sendes til institusjonene går til forbruksartikler som bleier, morsmelkerstatning, såpe og sengetøy. I tillegg ønsker prosjektet å gi de eldre barna mulighet til utvikling, ved å ruste opp skolemateriellet og det pedagogiske utstyret på institusjonene. Skolegang er essensielt for å sikre barns fremtid.

– På reisa hadde vi med oss nye kontrakter til signering. Siden det har vært vanskelig å få nok givere til å dekke de 75 000 kronene bistandsprosjektet har lovet å bidra med, har den nye kontrakten ingen bindende sum. Vi har nå forpliktet oss til å bidra med de pengene prosjektet klarer å samle inn.

Stort behov for midler

Prosjektet fikk tildelt lotterimidler fra Bistand for barn i 2012. Kai og Trine ønsker å bevilge disse pengene, sammen med bidrag fra nye og gamle givere, til tetting av taket på The Haven og innkjøp av nye barnesenger på Good Sheperd Convent. Avtalen med institusjonene gjelder i denne omgang ut 2014. Behovene for midler er store, og alt som samles inn går uavkortet til prosjektet.

Del med andre: